PROSES RENDAMAN : KLIK GAMBAR UNTUK BESARKAN
SUDAH SIAP . DIHIDANG BERSAMA SOYA : KLIK GAMBAR UNTUK BESARKAN
CARA MEMASAK :
- Basuh collagen 5 atau 6 kali.
- Toskan, lepas tu rendam dalam air sampai tenggelam.
- Lepas 2 atau 3 jam, tukar air rendaman dan basuh collagen sekali lagi.
- Rendam lagi sekali sampai dia dah kembang dan biarkan semalaman.
- Rebus dengan api yang kecil sebab takut nanti akan hangit.
- Air yang digunakan untuk merebus adalah 3 litter untuk setiap 100 gram.
- Lepas collagen dah tidak berketul², sejukkan dahulu, lepas itu bolehlah disaring untuk membuang sisa² yang tidak diingini dan boleh dipicit-picit untuk mendapatkan hasil yang lebih halus.
- Setelah sejuk bolehlah disimpan ke dalam bekas tupperware atau apa² sahaja bekas ke dalam peti sejuk. Makan 2x sehari, 2-3 sudu untuk setiap pengambilan, collagen ini mempunyai bau dan rasa laut sedikit.. So kalau tidak tahan bolehlah dibancuh dengan air oren/sirap atau sunquick untuk mengurangkan rasa laut dan sedap bila diminum.Boleh juga diminum dengan air laici atau sebarang jus untuk keselesaan sendiri.
Setiap 100 gram
boleh tahan untuk 1 bulan pemakanan (untuk sorang pengguna).
Collagen ini
boleh juga digunakan sebagai masker.
Collagen ini
tahan lama sebab ianya ANTI BACTERIA.
WAKTU MAKAN :
Waktu yang sesuai memakan PMC ini adalah 2x dalam sehari
iaitu sebelum sarapan ketika perut kita masih kosong dan sebelum waktu tidur.
CARA MEMBUAT MASKER :
- Cuci muka 2-3 kali supaya pori² di muka terbuka luas
- Sapu rata gumpalan kolagen tadi di muka (sangat bagus dibuat setiap hari)
- Biarkan lebih kurang 15 minit atau boleh juga dibiarkan semalaman sebelum dicuci
- Bilas dengan air suam kuku untuk medapatkan penghasilan yang baik.
No comments:
Post a Comment